Wat maakt Selvedge Denim zo speciaal?

Selvedge denim

Selvedge denier is een type denimstof dat wordt geproduceerd door middel van een afwerkingsproces dat bekend staat als "selvedge". De term "selvedge" komt van de Nederlandse woorden "sel", wat "zelf" betekent, en "omrand". Zelfkant is het proces waarbij de randen van de stof worden afgewerkt en tot één ononderbroken stuk worden samengebonden. Het is een meer geavanceerd proces dat wordt gebruikt om een meer authentieke en natuurlijke afwerking te verkrijgen. De stof wordt geweven met een speciaal weefgetouw, meestal van hout. Dit weefgetouw creëert een "self edge" look aan de randen die tot één stuk worden gebonden. Het smeden van de rand is een duurder en tijdrovender proces. Daarom is zelfkant denim duur. Zelfkant denim is duurder dan gewone denim door het meer geavanceerde proces, de complexere productie en het gebruik van dure houten weefgetouwen.

Waarom is Selvedge Denim zo speciaal?

Selvedge denim heeft een authentiekere, natuurlijkere afwerking dan de niet-elvedge tegenhanger. Het is een speciaal soort denimstof dat wordt gemaakt door de stof te weven met een weefgetouw dat een "zelfkant" creëert, waarbij de randen tot één stuk worden gebonden. Dit proces is duurder en tijdrovender, wat verklaart waarom zelfkant denim jeans duurder is dan gewone denim jeans. Denim is een natuurlijke stof, gemaakt van katoen. Het wordt al eeuwenlang gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals kleding, tassen, tenten, enz. In de loop der tijd is denim geëvolueerd van een "ruwe" staat tot een "gladde" staat. Ook de fabricage van denim is in de loop der tijden geëvolueerd. Tegenwoordig wordt denim gemaakt door de stof met indigo te "verven" om blauwe jeans te produceren. Dit is een geavanceerd proces dat wordt gebruikt om een specifieke uniforme kleur denim te produceren. De ruwe stof is echter indigo. Daarom kan denim uit deze ruwe stof worden vervaardigd door deze te "bleken" om een uniforme kleur te verkrijgen.

Soorten Selvedge Denim

Bijna alle soorten zelfkant denim zijn geweven met de zelfkant. De enige uitzondering is zwart zelfkant denim. Zwarte zelfkant is geweven met een zwarte draad om een contrast te creëren. Het komt vooral voor in Japan, omdat dit het eerste land was dat zwarte denim produceerde. Het wordt beschouwd als een van de duurste soorten zelfkant denim vanwege de complexe weef- en afwerkingsprocessen die worden gebruikt. Zwart zelfkant denim wordt geweven met één enkele zwarte draad, wat het nog specialer maakt.

Er zijn ook witte zelfkant denim jeans, die met een witte draad worden geweven om een contrast te creëren. Dit type zelfkant komt vooral voor in Amerika, omdat dit het eerste type zelfkant denim jeans was dat werd geproduceerd.

Conclusie

Selvedge denim is een authentiekere en natuurlijkere variant van denim. Het is ook duurder dan gewone denim vanwege de meer geavanceerde weef- en afwerkingsprocessen die worden gebruikt. De randen van selvedge denim zijn meegeweven met de zelfkant, terwijl de randen van regular denim "selvage" zijn of in de buurt van het jeanspatroon. Selvedge denim jeans kunnen in een groot aantal verschillende stijlen en kleuren worden geweven. Je kunt ook speciale soorten zelfkant denim krijgen die met één zwarte draad of witte draad zijn geweven om een contrast te creëren. Het enige type zelfkant denim dat niet door het weefproces ontstaat, is zwarte zelfkant denim.

Leave a comment

Your email address will not be published.